• Novinky

            • 22. marec – DEŇ V MODROM

            • Svetový deň vody je venovaný drahocennej tekutine, bez ktorej nie je možný život. Voda je neodmysliteľnou zložkou života na našej planéte.

              S vodou je potrebné zaobchádzať šetrne a všetkými možnými spôsobmi sa starať o jej kvalitu a neznečisťovať ju priemyselným a komunálnym odpadom.

              Pretože vodu považujeme za samozrejmosť a nevenujeme jej dostatočnú pozornosť, chceli sme aspoň v tento jeden deň svojimi aktivitami dokázať, aká je pre nás nepostrádateľná.

              Žiaci 1. stupňa pod vedením svojich triednych učiteľov sa venovali prezentácii a besede o vode. Nasledovali ľubovoľné súťaže: pitie vody po slamke, otlačky mokrých rúk na tabuľu, hádanky, doplňovačky, pesničky.

              Žiaci 2. stupňa pod vedením triednych učiteľov si pozreli prezentácie na tému vody.  Následne na to sa konal aj vedomostný kvíz o vode, ktorého sa zúčastnili z každej triedy 3 žiaci. Najviac vedomostí a zároveň 1. miesto získala VI. trieda, 2. miesto – VII. B, 3. miesto obsadila IX. trieda. Ostatní žiaci v triedach zhotovovali projekty, plagáty, písali básne a rozprávky o vode.

              Koordinátorky ENV ďakujú všetkým vyučujúcim a žiakom za to, že v tento deň prišli v modrom oblečení a aj takýmto spôsobom si pripomenuli Deň vody.

              Koordinátorky ENV: Mgr. Danielová, Mgr. Filkusová

            • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA (55. ročník, kategória D)

            • "Chémia je prírodná veda a jej cieľom je skúmať látky a ich premeny na iné látky"...touto základnou poučkou sa začína vyučovanie chémie v 7. ročníku. Na hodinách sa robia pokusy a týmto sa predmet stáva zaujímavejším. Chémia zaujala aj žiakov 9. ročníka Martina Ivana a Adama Števku. Títo žiaci sa už druhý rok svedomito pripravovali na chemickú olympiádu. Výborne zvládli väčšiu časť učiva nad rámec učiva predmetu chémia. Tento školský rok sa okresné kolo uskutočnilo dňa 22. marca 2019. Súťažilo sa v teoretickej a praktickej časti. Súťažiacich žiakov bolo osem. Naši žiaci dosiahli výborné výsledky na tejto súťaži.

              Martin IVAN - 1. miesto - úspešný riešiteľ a postupuje na krajské kolo

              Adam ŠTEVKA - 4. miesto - úspešný riešiteľ

               

              Ďakujem žiakom za reprezentáciu našej školy a zato, že venovali svoj voľný čas v popoludňajších hodinách príprave na túto súťaž.

               

              PaedDr. Eva Cirbusová

          • Matematický klokan
            • Matematický klokan

            • Súťaž Matematický klokan vznikla v roku 1991 vo Francúzsku. Tvorcovia jej dali názov po austrálskom národnom zvieratku. Inšpirovali sa podobnou súťažou, ktorá vznikla v Austrálii. Oficiálnym usporiadateľom súťaže je Asociácia KSF – Kangourou sans frontiéres (Klokan bez hraníc). Združuje už viac ako 65 krajín z Európy, Ázie, Ameriky, a dokonca aj z Afriky. Matematický klokan sa stal najväčšou matematickou súťažou na svete.

              Dňa 21.3.2019 sa do súťaže na Slovensku zapojilo 72 329 žiakov na 1 488 školách, z toho sa na našej škole do súťaže zapojilo 46 žiakov (1. A – 4 žiaci, 1. B – 4 žiaci, 2. A – 11 žiaci, 3. trieda – 2 žiaci, 4. trieda – 4 žiaci, 5. A – 10 žiakov, 6. trieda - 7 žiakov, 9. trieda – 4 žiaci). Súťaž Matematický klokan nie je len o matematike, ale aj o preverení vlastných schopností, o psychike, schopnosti  zvládať stresové situácie ako sú obmedzenie časovým limitom, u niektorých aj iný spôsob vyznačovania správnych odpovedí, ako sú zvyknutí, samostatnosť pri riešení úloh, maximálna pozornosť a v neposlednej rade aj schopnosť toto všetko zvládnuť. Súťaž núti žiakov čítať s porozumením a viac premýšľať nad úlohami. Úlohy boli zaujímavé a rôznorodé. Veľmi dôležité je dôsledné prečítanie si zadanej úlohy. Matematický klokan rozvíja logické myslenie, učí žiakov pracovať samostatne s testami a pripravuje ich na ďalšie štúdium. Ak to aj niekto nezvládol podľa svojich predstáv, je to pre neho cenná skúsenosť a netreba to vzdávať.  

              Ďakujem všetkým odvážnym, ktorí sa zúčastnili súťaže, vedeniu školy a všetkým kolegyniam a kolegom, ktorí mi pomohli pri organizácii. Špeciálne poďakovanie patrí Mgr. Ivete Tokárovej, ktorá sa podujala absolvovať testy s našimi prváčikmi, ktorí to zvládli bez väčších problémov a Mgr. Erike Pallaiovej, ktorá mi pomohla s organizáciou v ostatných ročníkoch.

               

              PaedDr. Ing. Jana Kalmárová

          • Darované zo srdca
            • Darované zo srdca

            • „Darované zo srdca“,

              názov zbierky, ktorú zorganizovala ZŠ s MŠ Bušince pre OZ Za dôstojný život Lučenec.  Cieľom tohto OZ je pomáhať ohrozeným, týraným ľuďom, ľuďom v kríze, v nepriaznivej životnej situácií  a najmä deťom.

              Nápad darovať nepotrebné šatstvo a hračky tým, ktorí to potrebujú mala pani zástupkyňa Mgr. Helena Boriková. Ja som si spomenula konkrétne na toto občianske združenie, vymyslela názov zbierky a všetko sa mohlo začať. Kratučký oznam na školskom webe, informovanie žiakov a zbierka mohla odštartovať.           

              Od 17. decembra 2018 až do konca februára 2019 sa miesto na to určené zapĺňalo opratým a už nepotrebným šatstvom a hračkami, ktoré ste vy žiaci s pomocou vašich rodičov priniesli do školy a boli ochotní sa ich vzdať. Následne sa celá zbierka za pomoci pani učiteľky PaedDr. Ing. Kalmárovej, niektorých členov žiackeho parlamentu, ale aj iných nápomocných žiakov, menovite Michaely Kováčovej, Moniky Görčiovej, Rebeky Ďurovej, Evelin Kissovej, Adamovi Števkovi, Marekovi Kučákovi, Natálii Kováčovej, Bélovi Ádámovi, Vanese Kováčovej, Ľubomírovi Sebastiánovi Tóthovi, Richardovi  Kováčovi a mojej maličkosti poukladala do igelitových vriec pre lepšiu manipuláciu pri odovzdávaní,  uskladnila na miesto, kde bola pred tým a čakala na svoje odovzdanie.

              Dňa 18. marca 2019 sme zbierku odovzdali osobne pánovi Mgr. Petrochovi z OZ, ktorý nám za celé OZ vyjadril nesmiernu vďaku. Celkovo sa teda vyzbieralo 12 vriec šatstva pre dospelých, 7 vriec šatstva pre deti, 1 vrece hračiek, 1 vrece čiapky a opasky a 1 vrece topánky.

              Myslím, že posolstvo tejto zbierky bolo naplnené. „Pomôcť tým, ktorí  sa ocitli v neľahkej životnej situácií.“ Som nesmierne vďačná všetkým tým, ktorí sa do tejto zbierky zapojili a vyjadrili tak svoju spolupatričnosť, vyjadrili to podstatné a vzácne, že im osudy iných ľudí nie sú ľahostajné.

              Teda veľké ĎAKUJEM patrí samotným žiakom, ktorí sa do zbierky zapojili, ich rodičom, pedagógom, všetkým, ktorí mi pomáhali pri triedení šatstva do vriec a následnom odovzdávaní, ale aj vedeniu školy, ktoré umožnilo túto zbierku realizovať na pôde školy.

               

              „Aj maličkosť nám pomôže začať deň s úsmevom...“

               

              Koordinátorka prevencie: Mgr. Erika Pallaiová

               

          • KARNEVAL
            • KARNEVAL

            • 1. marca 2019 sa v telocvični našej školy uskutočnil „Karneval“, ktorý sa tento rok organizoval nielen pre žiakov I. ale aj II. stupňa.

              O úvodné slová sa postarala a všetkých prítomných srdečne privítala pani riaditeľka Mgr. Strhárová, ďalej nás celým podujatím sprevádzal Adam Števka, predseda ŽP, ktorý to zvládol opäť perfektne.

              Zo 71 masiek bolo ocenených 30, na ktorých sa zhodla porota v zložení: Mgr. Pokorná, Mgr. Bariaková, za rodičov pani Dobrová a za ŽP Rebeka Ďurová a Adrián Olách.   

              30 „naj“ masiek bolo odmenených darčekmi a všetky ostatné masky dostali sladkú odmenu v podobe cukríkov. Po odovzdaní cien nasledovala karnevalová diskotéka.

              Za zorganizovanie KARNEVALU chcem poďakovať vedeniu školy, za porotcovstvo všetkým zainteresovaným porotcom a za vyzdobenie telocvične, prípravu, priebeh a hudbu počas „Karnevalu“ chcem úprimne poďakovať menovite Adamovi Števkovi, Marekovi Kučákovi, Michaele Kováčovej, Rebeke Ďurovej, Evelin Kissovej, Mátému Nagyovi, Bélovi Ádamovi a Natálii Kováčovej. V neposlednom rade moje veľké „ĎAJUJEM“ patrí všetkým zúčastneným maskám a tiež rodičom, ktorí pomáhali svojim ratolestiam pri ich zhotovovaní.

               

              Vedúca ŽP: Mgr. Erika Pallaiová

          • BEZPEČNE NA INTERNETE
            • BEZPEČNE NA INTERNETE

            • Bezpečnosť na internete a  prevencia kyberšikany boli témou prednášky, ktorá sa uskutočnila na našej škole 8. 2. 2019 pre žiakov 5. a 6. ročníka, teda v Deň pre bezpečnejší internet. Prednáškovú činnosť realizovala mjr. Mgr. Katarína Nyékiová z OR PZ z Veľkého Krtíša.

              Internet (net, sieť) nám zabezpečuje rýchlu výmenu informácii, komunikáciu formou elektronickej pošty, rôzne služby, vzdelávanie, či pracovné príležitosti, ale aj rýchle vyhľadávanie dostupných informácii z pohodlia domova. Avšak všetko má svoje plusy a aj mínusy. Teda negatívom internetu je nedostatočná bezpečnosť – počítačová kriminalita, svet mimo reality, závislosť na internete, pc hrách, či nepravdivosť informácií. Nástrahy virtuálneho sveta ovplyvňujú všetkých naokolo. Najviac však deti. Práve deti sa môžu ľahko stať obeťou kyberšikany – šikanovania prostredníctvom IKT. Pani policajtka vysvetlila nástrahy, ktoré číhajú na internete. Skutočnými príbehmi podčiarkla dôležitosť ako sa brániť šikanovaniu, poskytla rady  ako sa „NEZAMOTAŤ“ do sociálnych sietí... 

              Žiakov aktuálnosť témy zaujala, ich pozornosť bola na mieste. S pokorou odchádzali z triedy, kde sa prednáška realizovala. Práve informovanosť o danej problematike umožní mladému človeku správať sa bezpečne aj vo virtuálnom svete.  

              Za prednáškovú činnosť chcem úprimne poďakovať pani policajtke mjr. Mgr. Kataríne Nyékiovejvedeniu školy, ktoré umožnilo spomínanú prednáškovú činnosť realizovať.

              Koordinátorka prevencie: Mgr. Erika Pallaiová

          • Sme víťazi súťaže „Daj si čas“
            • Sme víťazi súťaže „Daj si čas“

            • Žiaci našej 5.A a 6. triedy boli aktívnou súčasťou populárnej zábavnej a vedomostnej súťaže „DAJ SI ČAS“, ktorú vysiela verejnoprávna televízia RTVS vždy v sobotu dopoludnia. Štvorčlenný tím a 30-členné publikum žiakov 5. a 6. ročníka sa 27.2.2019 zúčastnili nakrúcania relácie priamo v štúdiu v Mlynskej doline v Bratislave. Vo svetle reflektorov a kamier sa predstavil tím – Laura Vámošová, Roberta Botošová, Peter Krahulec pod vedením kapitána Juraja Dobru. Žiaci súťažili v rôznych vedomostných, pohybových, postrehových a tímových aktivitách na tému Rok 1955. V napínavom súboji sa nám vďaka vedomostiam a zručnostiam podarilo poraziť 8 ročné gymnázium z Bytče a získať finančnú čiastku 200 eur. Za podporu ďakujeme aj našim spolužiakom z 5.A a 6. triedy, ktorí výdatne povzbudzovali.

              Na obrazovkách RTVS si nás budete môcť pozrieť 27.4. 2019.

               

              Mgr. Xénia Zólyomiová

          • Nádherné vtáčie búdky
            • Nádherné vtáčie búdky

            • Vtáčiky, ktoré nám celú jar a leto spríjemňovali pobyt v prírode svojím štebotaním si v zimných mesiacoch zaslúžia našu pomoc. Naša škola, preto vyzvala záujemcov o zhotovenie vtáčích búdok a kŕmidiel s tým, že sa rozvešajú v okolí školy. Búdky zhotovili nasledovní žiaci: Matej Dobra 2. A, Filip Sabadoš 2. A, Bianka Botošová 2. A, Nikoleta Zahorecová 2. A, Alex Buššai 2. A, Ottó Adam 2. A, Jakub Dobra 1. A, Viktória Hívešová 4. tr., Bianka Ďurišová 4. tr., Patrik Ďuriš 7. B.

              Ruku k dielu priložili aj pani vychovávateľky, ktoré v ŠKD vyrobili s deťmi búdky z mliekových obalov a tiež ich rozvešali v okolí, kde budú môcť vtáčiky pozorovať.

              Poďakovanie patrí nielen žiakom, ale hlavne ich šikovným rodičom.

               

              Mgr. Mária Danielová

            • Vyhodnotenie lyžiarskeho výcvikového kurzu 2018/2019

            • Žiaci ZŠ s MŠ Bušince sa v termíne od 4.2.2019 do 8.2.2019 zúčastnili základného lyžiarskeho výcviku (ďalej LV) v počte 12 žiakov7 žiaci zdokonaľovacieho LV. Ubytovanie bolo zabezpečené na chate RD Látky, samotný lyžiarsky kurz prebiehal v lyžiarskom stredisku RD Látky – Kočanda, pedagogický dozor a inštruktor Mgr. Dana Strhárová, Ing. Jaroslav Strhár, zdravotnú starostlivosť vykonávala Veronika Janíčeková.
                  LV sa začal v pondelok 4.2.2019 odchodom z areálu školy o 8,00h a vyvrcholil príchodom späť v piatok 8.2.2019 o 15,30h. Po príchode a ubytovaní sa na chate RD – Látky v troch izbách (č.12,č.13,č.14) sme sa prezliekli a vybrali sa na zjazdovku, kde po zaradení do skupín (podľa preukázaných lyžiarskych schopností) prebiehal samotný základný a zdokonaľovací výcvik. Stravovanie bolo zabezpečené tri krát denne + desiata + olovrant. Po LV boli žiakom k dispozícií na chate spoločenské hry (stolný tenis, futbal, biliard).
                  Počas pobytu prebiehalo bodovanie čistoty izieb, ku ktorému všetci zúčastnení pristupovali zodpovedne a všetky tri izby získali vysoký počet bodov, za čo boli odmenení na záverečnom vyhodnotení.
                  LV sa konal na svahu RD Látky – Kočanda. Výcvik pozostával zo základných prvkov: nosenie lyží, chôdza, obraty, výstupy, pády, základný zjazdový postoj, zjazd po spádnici, obojstranný prívrat po spádnici, zastavenie v obojstrannom prívrate, jazda šikmo svahom, oblúky v obojstrannom prívrate, jazda vlekom.
                  Každý večer po LV bol denný rozkaz, kde sa zhodnotil celý priebeh dňa (pochvaly a pokarhania), určili sa služby na nasledujúci deň a každý večer sa konali prednášky na témy súvisiace s pobytom a pohybom na horách. Počas celého LV  vládla medzi žiakmi a inštruktormi zúčastnených škôl (Bušince, D. Strehová, Želovce, Nenince) vzájomná tolerancia či už na samotnom výcviku, v jedálni alebo v ubytovni.
                  Za bezproblémový priebeh LV, spoluprácu, podporu a pomoc  ďakujem všetkým zúčastneným.

              Vyhodnotenie bodovania izieb:
              Izba č. 13 (Bercsényi, Jarolímek, Števka, Ivan M., Baláž, Sabadoš, Berky)
              Izba č. 12 (Petrovičová, Kissová, Belová, Vámošová, Tóthová)             
              Izba č. 14 (Ivan D., Dívald, Ružinský, Rácz, Nagy, Babka, Strhár)  

               

              I. miesto izba č.: 13    30b.
              II. miesto izba č.: 12     29b.
              III. miesto izba č.: 14    28b.

               

              Malý slalom:    

              Petrovičová N.    43,7s.      

              Tothová K.    29,1s.                                                   
              Rácz K.    23,3s.    
              I.miesto
              Babka D.I.     26,0s.  II.miesto
              Berky S.    27,9s.      III.miesto

              Jarolímek R.F.    -------


              Veľký slalom:    

              Martin Ivan    21,0s        I.miesto       
              Strhár Jakub        21,2s        II.miesto
              Bercsényi Kristián    22,0s        III.miesto
              Daniel Ivan         22,3s   
              Sabadoš Nikolas    23,0s
              Belová Karin        23,1s   
              Máté Nagy        24,2s       
              Kissová Evelin    28,2s
              Ružinský Mathias    30,8s
              Dívald Leo        31,9s
              Baláž Peter        33,4s
              Vámošová Laura    48,0s
              Petrovičová Nina    -------

               

              Vyúčtovanie LV:      4.2.2019  -    8.2.2019

              účastníci základného LV  -  12 žiakov       150€ / osoba ..... MŠ SR

              ZRPŠ príspevok    5€/osoba ....................... 19 x 5 = 95 €

              účastníci zdokonaľovacieho LV  -  7 žiakov   120€ x 7= 840 €

              840 € + 95 € = 935 €

              Kalkulácia:   ( doprava, strava, ubytovanie, vleky ) * 7 = 875,00 €

                                                                                     zdravotník      30 €

                                                                                     ceny                 21 €

                           935 € - 875€ - 30 € - 21 € = 9 € zostatok

                                  vrátiť  9 € / 7 = 1,30 €        

               

              Ing. Jaroslav Strhár

          • Biologická olympiáda
            • Biologická olympiáda

            • Na olympiádu z Biológie sa pripravujeme už štvrtý rok po sebe. Olympiáda sa koná každý rok vo viacerých kategóriách. A to v kategórii C, v ktorej sme súťažili aj my a v kategórii D, v ktorej súťažia žiaci nižších ročníkov. Na olympiádu sme sa pripravovali od začiatku školského roka s PaedDr. Evou Cirbusovou, ktorá nás na túto súťaž každoročne výborne pripravila. Naučila nás množstvo zaujímavých a nových vecí.

              Adam Števka, Martin Ivan

          • Geografická olympiáda
            • Geografická olympiáda

            • Geografická olympiáda je dobrovoľnou záujmovou činnosťou žiakov základných škôl. Vytvára motiváciu na rozvíjanie nadania a talentu žiakov na základe ich súťaživosti. Je založená na systematickej skupinovej alebo individuálnej práci s talentovanými žiakmi. Organizuje sa ako predmetová súťaž žiakov základných a priamo súvisí s výchovno-vzdelávacím procesom.

              Aj na našej škole sa v mesiaci december konalo školské kolo geografickej olympiády. 

              - počet zapojených žiakov v jednotlivých ročníkoch:

              5. ročník - zapojených 7 žiakov, z toho 5 úspešní riešitelia

              6. a 7. ročník - zapojených 12 žiakov, z toho 6 úspešní riešitelia

              8. a 9. ročník - zapojených 5 žiakov, z toho 5 úspešní riešitelia

               

              Vyhodnotenie školského kola:

              5. ročník:

              1. miesto: Dávid Ivan Babka

              2. miesto: Leo Dívald

              3. miesto: Karin Belová

               

              6. - 7. ročník:

              1. miesto: Daniel Ivan

              2. miesto: Kristián Bercsényi

              3. miesto: Peter Krahulec

               

              8. - 9. ročník:

              1. miesto: Adam Števka

              2. miesto: Martin Ivan

              3. miesto: Richard František Jarolímek

               

              Všetkým gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole.

               

              Mgr. Soňa Filkusová

              Mgr. Xénia Zolyomiová

               

          • VIANOČNÉ TRHY
            • VIANOČNÉ TRHY

            • 20. decembra 2018 sa hlavná chodba bušinskej školy zmenila na miesto konania VIANOČNÝCH TRHOV. Sú na našej škole tradíciou a preto nemohli chýbať ani tento rok. Priebeh spomínaných trhov moderoval Adam Števka, predseda ŽP. Po jeho úvodnom slove sa otvorenia samotných trhov ujala pani riaditeľka Mgr. Strhárová. Pripomenula organizačné pokyny, popriala všetkým zúčastneným všetko dobré a posolstvo vianočných trhov sa mohlo začať.

              Vopred pripravené lavice boli opäť zaplnené všetkým tým, čo si žiaci z jednotlivých tried priniesli. Všelijaké dobroty, nápoje, chutné jedlá, ručne vyrobené prekvapenia, to všetko pripomínalo štedrosť a snahu pripomenúť si, že čas vianočný práve nastal. Všetkého bolo nadostač a každý si našiel to svoje, o čom  svedčia spokojné tváre všetkých zúčastnených. Príjemnú atmosféru umocňovali vianočné melódie, ktoré sa niesli chodbou.

              Počas trvania VIANOČNÝCH TRHOV boli vyhlásené výsledky dvoch súťaží, ktoré si pre nás pripravili členovia ŽP. Súťaž „Naj učiteľ/ka 2018“ vyhrala po sčítaní hlasov žiakov z jednotlivých tried II. stupňa pani učiteľka PaedDr. Ing. Kalmárová, ako druhý skončil pán učiteľ Ing. Strhárbronzovú priečku obsadila pani učiteľka Mgr. Zolyomiová, o ceny pre výhercov sa postarali žiaci  II. stupňa. Súťaž I. stupňa pod názvom „Naj vianočný výrobok vianočných trhov“ vyhrali nasledovné triedy, 1. miesto - 3. trieda a 2. A, 2. miesto - 4. trieda a 2. B a 3. miesto obsadili triedy 1. A a 1. B. Všetky triedy boli ocenené sladkou odmenou, za čo patrí veľká vďaka vedeniu školy.

              Nechýbala ani tombola žiakov IX. triedy, ktorá mala opäť veľký úspech, o čom svedčia aj fotografie v našom školskou fotoalbume. Myslím, že aj tohtoročné VIANOČNÉ TRHY splnili to posolstvo, ktorého sú symbolom. Novinkou však boli nielen súťaže, ale aj moderátorský debut Adama, ktorý to zvládol bravúrne.

              Moje veľké ĎAKUJEM patrí nielen vedeniu školy, ktoré umožnilo trhy realizovať, ale aj všetkým zúčastneným žiakom ako i pedagógom. Osobitne však moja vďaka patrí členom ŽP a všetkým nápomocným žiakom, ktorí mi pomohli s prípravou VIANOČNÝCH TRHOV, ale aj s upratovaním chodby do pôvodného stavu po skončení samotných trhov.

               

              Mgr. Erika Pallaiová, vedúca ŽP 

          • Čaro Vianoc
            • Čaro Vianoc

            • Dňa 19. decembra 2018 sa zúčastnili traja žiaci z našej školy - Karin Belová (5.A), Laura Vámošová (5.A) a Natália Kováčová (8.tr.) - tradičnej súťaže v aranžovaní na SOŠ v Želovciach. Súťaž prebieha v duchu vianočnej atmosféry a rozvíja estetické cítenie a tvorivé myslenie žiakov. Žiaci mali dve súťažné úlohy. Prvá súťažná úloha bola - vytvoriť "Vianočný svietnik" a každý súťažiaci pracoval samostatne.  Druhá súťažná úloha bola spoločná, teda pracovali všetci spolu a vytvorili "Prízdobu vianočnej krabičky". Žiakom sa podarilo vytvoriť veľmi pekné práce, ktoré si po skončení a vyhodnotení súťaže mohli zakúpiť a doniesť domov. Čaro Vianoc si teda zo súťaže priniesli i do svojich domovov.

              Výsledky našich žiakov:

              2. miesto - Natália Kováčová - Vianočný svietnik

              2. miesto - Družstvo - Prízdoba vianočnej krabičky

                                                                

              PaedDr. Eva Cirbusová

            • Červený kríž očami detí

            • Výtvarná súťaž Červený kríž očami detí, je súťaž, ktorej poslaním je podporiť rozvoj tvorivosti detí a humanitárne cítenie detí a mladých ľudí v oblasti šírenia myšlienok Hnutia Červeného kríža. Ide o lepšie oboznámenie sa detí s danou témou, aby vedeli pochopiť poslanie a význam práce Červeného kríža. Práve preto sme sa aj my s našimi žiakmi zapojili do tejto súťaže a musím dodať, že deti pracovali usilovne a vytvorili ozaj pekné práce. Za ich vytrvalosť a stálu chuť tvoriť im chcem touto cestou poďakovať.

               

              Mgr. Katarína Bariaková

            • Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany

            • V tomto školskom roku 2018/2019 sa konala aj výtvarná súťaž ,,Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany", kde trebalo tvoriť na tému: Veď aj ja som záchranár. Cieľom súťaže je podporovať súťaživosť, rozvíjať osobné a charakterové vlastnosti detí a žiakov a umeleckú tvorivosť. Išlo o prvé kolo – Okresné kolo, kde sa zaslala viacero prác, získal Nikolas Sabadoš v tretej kategórii 2.miesto. Gratulujem výhercovi a ostatným žiakom ďakujem za ich trpezlivosť a tvorivú prácu.

               

              Mgr. Katarína Bariaková

            • Maliar Novohradu

            • Miestny odbor Matice slovenskej vo Veľkom Krtíši, Mesto Veľký Krtíš, BBSK - Hontiansko-ipeľské osvetové stredisko vo V. Krtíši, Mestské kultúrne stredisko vo V. Krtíši, Základná umelecká škola vo Veľkom Krtíši, Spoločnosť A. H. Škultétyho, o. z. vo V. Krtíši a  Obec Dolné Strháre vyhlásili aj v tomto školskom roku 2018/2019 výtvarnú súťaž Maliar Novohradu. Zámerom organizátorov súťaže je pripomenúť si osobnosť  maliara Ľudovíta Kubániho  (1855-1912) a pomocou súťaže rozvíjať  tvorivé schopnosti a umelecké cítenie mladej generácie. Tak ako každý rok, nebolo tomu ani teraz inak, boli na výber 2 témy:

              1.Národné a kresťanské dejiny, legendy, príbehy, povesti, osobnosti

              2.Môj voľný čas

              V tomto školskom roku sme sa zapojili do súťaže so 17 prácami a to v 3. kategóriách, pričom sme mali ocenených 3 žiakov. V prvej kategórii získal Marcel Rácz zo 4. triedy - 3.miesto, v druhej kategórii získal Juraj Dobra zo 6. triedy - 2. miestoNikolas Sabadoš z 9.triedy získal v tretej kategórii 1. miesto. Touto cestou chcem poďakovať všetkým žiakom, za ich usilovnosť a kvalitné práce, na ktorých sa odráža ich kreativita a oceneným zablahoželať k úspechu.

               

              Mgr. Katarína Bariaková

          • OZNAM - DAROVANÉ ZO SRDCA
            • OZNAM - DAROVANÉ ZO SRDCA

            •                     Základná škola s materskou školou Bušince organizuje zbierku                             noseného (opratého) šatstva a hračiek, pod názvom

              „Darované zo srdca“.

              Zbierku škola realizuje v spolupráci s OZ Za dôstojný život Lučenec, ktoré pomáha nielen deťom, ale aj dospelým, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácií.

              Zbierka prebieha od 17. 12. 2018 do 14. 2. 2019.

              Darované šatstvo a hračky noste do školy. Následne sa šatstvo uskladní a bude odovzdané spomínanému OZ po ukončení zbierky.


              ĎAKUJEME, že Vám osudy iných ľudí nie sú ľahostajné.
               
              Mgr. Erika Pallaiová, vedúca ŽP

              Mgr. Helena Boriková, zástupkyňa školy

          • VIANOČNÉ TVORIVÉ DIELNE
            • VIANOČNÉ TVORIVÉ DIELNE

            • Dňa 13. 12. 2018 sa žiaci našej školy zúčastnili v 8. triede tvorivých dielní, ktoré si pre žiakov pripravili študenti za pomoci majsteriek odbornej výchovy z OUI Želovce. Žiaci sa striedali v pravidelných intervaloch, aby si každý mohol vyskúšať niekoľko spôsobov vyrábania tradičných vianočných symbolov. Vymaľovať vianočné ozdoby zo sadry, či cesta, vyhotoviť vianočné dekorácie z prírodných materiálov, alebo ozdobiť sladký medovník. Spokojnosť žiakov hovorí za všetko. Žiaci odchádzali z triedy nielen s úsmevom, ale aj s vlastnoručne vyrobenými vianočnými ozdobami.

              Ďakujeme OUI Želovce, ktoré už tradične tvorivé dielne pre našich žiakov pripravuje.

               

              Mgr. Erika Pallaiová, vedúca ŽP

          • MIKULÁŠ
            • MIKULÁŠ

            • Mikuláš, Mikuláš, priateľ náš starý,

              každý rok nosievaš do okien dary.

              Mikuláš, Mikuláš, ty veľký svätý,

              každý rok myslievaš na dobré deti!

               

              Aj tieto verše potešili Mikuláša, ktorý zavítal 6. decembra aj tento rok na Základnú školu s materskou školou v Bušinciach. Neprišiel však sám, sprevádzali ho nielen sobíky, anjeliky, ale aj prefíkaní čerti. Za príjemné prekvapenia, ktoré si žiaci, ale aj malí škôlkári  pripravili dostali od Mikuláša sladkú odmenu. Našli sa aj nezbedníci, ktorí sa nie vždy správali ako sa patrí a preto aj čerti mali dosť roboty. Avšak Mikuláš prináša to čaro, ktoré radosť a očakávania všetkých detí znásobuje. Preto sa už teraz tešíme a dúfame,  že aj o rok zavíta Mikuláš medzi nás.

              Moje veľké ĎAKUJEM patrí predovšetkým žiakom, ktorí spríjemnili tohtoročného Mikuláša na našej škole (menovite Adamovi Števkovi, Nine Horňákovej, Jakubovi Dobrovi, Alexe Zolyomiovej, Viktórii Hívešovej, Karin Belovej, Laure Vámošovej, Leovi Dívaldovi, Michaele Kováčovej, Rebeke Ďurovej, Kristíne Tóthovej a Sone Kučákovej), ale aj vedeniu školy, ktoré umožnilo túto aktivitu realizovať.

               

              Mgr. Erika Pallaiová, vedúca ŽP

          • Šaliansky Maťko
            • Šaliansky Maťko

            • Tento chlapec, to som ja, Šaliansky Maťko,

              Maťko preto, že ma tak volajú, a šaliansky preto,

              že som sa narodil v Šali.

                                       Súťaž v prednese slovenskej povesti nazvali podľa                              mňa ŠALIANSKY MAŤKO

              J. C. Hronského

               

              Súťaž je určená pre žiakov 2. – 7. ročníka základných škôl, ale aj pre žiakov osemročných gymnázií. Podporuje súťaživosť, napomáha rozvíjať talent, nadanie a vytvára trvalý vzťah k literatúre a umeleckému prednesu.

              3. december bol na našej škole venovaný práve slovenskej povesti. Školského kola sa zúčastnilo spolu 8 žiakov. Prednes slovenskej povesti hodnotila odborná porota v zložení Mgr. Bizovová, Mgr. Boriková, Peter Baláž, člen ŽP a Mgr. Erika Pallaiová. Súťažiaci predviedli naozaj pekné výkony, za čo im aj pripravujúcim pedagógom patrí veľká vďaka a obdiv.

               

              Výsledky školského kola:

              I. kategória

              1. miesto – Oliver Števka (3. tr.)

              2. miesto – Nikoleta Zahorecová (2. A)

              3. miesto – Adriana Berkyová (3. tr.)

                                 Roman Porteleky (3. tr.)  

               

              II. kategória

              1. miesto – Laura Vámošová (5. A)

              2. miesto – Karin Belová (5. A) 

               

              III. kategória

              1. miesto – Daniel Ivan (6. tr.)

              2. miesto -  Juraj Dobra (6. tr.)

               

              Oliver Števka, Laura Vámošová a Daniel Ivan sa zúčastnia okresného kola dňa 14. 12. 2018, vo Veľkom Krtíši.

               

              Držme im palce...

               

              Peter Baláž, člen ŽP, Mgr. Erika Pallaiová, vedúca ŽP

              Foto: Michaela Kováčová, členka ŽP